Taipeiul afirmă că 10 avioane chinezești au trecut linia mediană a strâmtorii Taiwan
Zece avioane chinezești au trecut vineri linia mediană a Strâmtorii Taiwan, o barieră neoficială între China și Taiwan, a anunțat vineri Ministerul taiwanez al Apărării.
10 avioane chinezești au trecut linia mediană a strâmtorii Taiwan
Forțele aeriene chineze au zburat în repetate rânduri peste linia de demarcație în cursul săptămânii trecute, ca parte a unor jocuri de război organizate ca reacție la vizita pe insula revendicată de China a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, la care Beijingul s-a opus vehement.
Ce se întâmplă între China și Taiwan
Surse istorice sugerează că insula a intrat pentru prima dată sub control chinezesc deplin în secolul al XVII-lea, când dinastia Qing a început să o administreze. Apoi, în 1895, aceștia au cedat insula Japoniei după ce au pierdut primul război sino-japonez.
China a preluat din nou insula în 1945, după ce Japonia a pierdut cel de-al Doilea Război Mondial.
Dar în China continentală a izbucnit un război civil între forțele guvernamentale naționaliste conduse de Chiang Kai-shek și Partidul Comunist al lui Mao Zedong.
China invocă această istorie pentru a spune că Taiwanul a fost inițial o provincie chineză. Însă taiwanezii invocă aceeași istorie pentru a susține că nu au făcut niciodată parte din statul chinez modern, format după revoluția din 1911 – sau din Republica Populară Chineză, înființată sub Mao în 1949.
De atunci, Kuomintangul a fost unul dintre cele mai importante partide politice din Taiwan – conducând insula pentru o parte semnificativă din istoria sa.
În prezent, doar 13 țări (plus Vaticanul) recunosc Taiwanul ca țară suverană.
China, presiuni ca alte țări să nu recunoască Taiwan
China exercită presiuni diplomatice considerabile asupra altor țări pentru a nu recunoaște Taiwanul sau pentru a nu face nimic care să implice recunoașterea.
China ar putea încerca să realizeze „reunificarea” prin mijloace non-militare, cum ar fi consolidarea legăturilor economice.
Însă, în cazul unei confruntări militare, forțele armate ale Chinei le-ar eclipsa pe cele ale Taiwanului.
China cheltuiește mai mult decât orice altă țară, cu excepția SUA, pentru apărare și ar putea apela la o gamă uriașă de capacități, de la puterea navală la tehnologia rachetelor, avioane și atacuri cibernetice.
O mare parte din puterea militară a Chinei este concentrată în altă parte, dar, de exemplu, în ceea ce privește personalul activ, există un dezechilibru uriaș între cele două părți.